zaterdag 16 juni 2012

Kreta: Het Arkadiklooster

De bus in vandaag voor een tocht richting West-Kreta: Chania, de tweede stad van het eiland is onze verste bestemming: zo'n 160 kilometer van Chersonissos! Onze bus is niet de modernste: luchtveren heeft ze niet, de Kretenzische wegen liggen er ook niet overal biljartvlak bij: je lijkt meer op een cakewalk te zitten zoals die in de jaren 50 op Turnhout Kermis placht te staan. De 'kakkewallek' heette dat toen. Terzijde: ondanks de bevrijding door Engelse en Canadezen was het niveau van het Turnhoutse Engels niet echt hoog: op de markt was ook nog een deftige drankgelegenheid die 'den Teja Room' werd genoemd, met een lange 'o'. Maar dat doet hier weinig ter zake.

We passeren de geboorteplaats van El Greco, het pittoreske dorpje Fodele, vlak aan zee gelegen, en we rijden gewoon verder. In Arkadi moeten we geraken: dat wordt onze eerste stop. Eigenlijk gaat het om het Arkadi-klooster, waar zich tijdens de onafhankelijkheidsstrijd tegen de Turken - het ging toen nog over het Ottomaanse Rijk - een afschuwelijke gebeurtenis heeft afgespeeld. In 1866 bevonden zich in het klooster 900 belegerde Kretenzers - mannen, vrouwen en kinderen - die op geen enkele manier nog uit de val konden ontsnappen. De abt heeft toen beslist de kruitopslagplaats te laten ontploffen: die kolossale explosie doodde bijna alle Kretenzers - 37 brachten het er levend vanaf - en 500 Turken sneuvelden net zo goed. Die gebeurtenis zorgde voor ontzetting in heel Europa, wat de zaak van Kreta ten slotte geen kwaad heeft gedaan. Toch zou het nog tot 1899 duren eer Kreta onafhankelijk werd. Wat dan ook weer niet zolang geduurd heeft: in 1913 sloot het zich bij Griekenland aan. Inmiddels heeft het klooster een iconische betekenis in de geschiedenis van Kreta, het is nu in meer dan een betekenis een heiligdom.


Muurschildering die de gebeurtenis van 1866 gedenkt

Het klooster is daarna nooit meer in zijn volle glorie hersteld: toch is het een bezoek nog altijd waard: de kerk uit 1587 en de kloostergangen zijn stille getuigen van een ruw verleden.


De kloosterkerk


Sobere kloostergang

Wij moeten echter nog verder westwaarts, naar Chania, de tweede stad van Kreta.

Geen opmerkingen: