donderdag 8 maart 2018

Kruiswoordraadselwoord in de Zoo

Als je wel eens kruiswoordraadsels oplost, gebeurt het vaak dat je een papegaai van drie letters moet zoeken. Gewoonlijk is het bij mij dikwijls ook zo dat ik de laatste letter heb, een 'a' is dat, maar voor de eerste twee heb je letters uit de andere richting nodig: maar altijd kom je uit bij 'ara' of 'kea'. Bij ara kan ik me iets voorstellen: vooral de Zuid-Amerikaanse wil wel eens bontgekleurd zijn. Maar een kea? Geen idee hoe die eruit ziet, tot vorige zondag: ik ben hem tegengekomen in de Zoo: eenzaam een onbeweeglijk zat hij in een best grote kooi, aan de andere kant van de wereld om hier zijn levenslange gevangenschap uit te zitten: natuurlijk ziet zo'n vogel er dan niet vrolijk uit.
In de vrije natuur vind je hem in de buurt van Mount Cook in Nieuw-Zeeland, op de Zuidereiland is dat: zo'n beperkt gebied suggereert meteen dat hij geen miljoenen soortgenoten heeft. Hij wordt zo'n 46 cm groot en 825 gr lang. Meer informatie over het beestje vind je in een interessant artikel op Wikipedia, maar dat ga ik hier niet overschrijven. Als ik nog eens 'kea' moet invullen, zal ik ingetogen aan dit gevangen 'Antwerpse' exemplaar denken. Niet dat hij daar iets aan heeft, maar ik zal er bijdenken dat dieren eigenlijk niet gevangen horen te zitten.


Kea of Nestor notabilis, de opmerkelijke dus


Verspreidingsgebied: net niet de Zuidpool

Inheemse vogels zitten net zo goed achter tralies: kluten bijvoorbeeld, best mooie waadvogels, en tureluren ('tureluurs' lijkt met het foute meervoud). Een tureluur heb ik een jaar of vijf eens gehoord in het Vennengebied, aan de Kasteeltjes: en dat hij het was, kon geen twijfel lijden: hij roept gewoon zijn naam.


Tureluur, niet in het Vennengebied


Kluten


Kluut in het enkelvoud

'Kluut' is op zijn minst een eigenaardige naam voor een vogel, maar vermoedelijk is dat woord ook een klanknabootsing; ik heb hem echter nog nooit horen roepen, en kan niet dus zeggen of het vermoeden terecht is.

Overigens is het opvallend hoeveel vogelnamen klanknabootsingen zijn: naast tureluur en kluut horen daar ook bij koekoek, grutto, kievit en pauw, en dan vergeet ik nog de polifinario en de kroet, hoewel die laatste twee eerder rare vogels zijn.

En wie kom ik daar nog tegen, in de Zoo waar ik al zo vaak ben geweest? Iemand die ik daar nog nooit gezien had: Charles Darwin, toch niet bepaald 'de vader der moderne dierentuinen algader'. Eigenlijk is het alleen zijn  borstbeeld waar een mooie naakte Natura met liefdevolle blik staat naar te kijken, bij wijze van verheerlijking voor de schrijver van 'The origin of species'.


Charles Darwin en Natura

Je kunt allerlei bedenkingen hebben over een dierentuin, maar in die van Antwerpen heb ik tenminste de kea gezien, en nu worden mijn kruiswoordraadsels iets meer voorspelbaar.

Geen opmerkingen: