maandag 19 juni 2017

Sint-Truiden: de begijnhofherk

Sint-Truiden heeft een zeer oud begijnhof: het werd al gesticht in het jaar 1258! Dat heeft een mooie, eenvoudige kerk, die in 1265 werd in gewijd, en die zowel romaanse als gotische kenmerken heeft, hoewel men van een vroeggotisch gebouw spreekt. Na de dertiende eeuw werd de oorspronkelijk kleine kerk verbouwd en vergroot, zodat wat er nu staat pas in 1511 voltooid was.


De begijnhofkerk van Sint-Truiden

Voor een begijnhof is het een tamelijk grote kerk: als je er binnenkomt, krijg je in ieder geval en gevoel van veel ruimte. Dat komt ook wel door het feit dat ze nauwelijks meubilair bevat. De ramen hebben gotische spitsbogen, maar de zuilen zijn onmiskenbaar romaans: stoer en fors zijn ze, vierkant ook, uit een stuk als het ware, zonder gotische pijlers ter versiering, en met een versterkte voet.


Voetstuk van een zuil: sterk en kaal

Wat ook opvalt: de kerk heeft een houten tongewelf, en dat zie je niet zo vaak. In West-Vlaanderen, in de kuststreek heb ik er zo wel een aantal gezien, maar elders eigenlijk niet. Hier dus wel. De foto hieronder suggereert ook de grote afmetingen van de kerk, en enige strengheid: vooral wit, geen beelden, geen schilderijen aan de muren. Het bevalt mij wel, moet ik zeggen.


Het tongewelf boven de ruime kerk


Het tongewelf in het hoogkoor

Deze kerk doet me denken aan die van de abdij van Sénanque, in de Provence: die is natuurlijk veel groter en robuuster, en die heeft nog veel meer de pure essentie van wat een kerk kan zijn, maar Sint-Truiden komt toch aardig in de buurt. En onbekende parel is deze begijnhofkerk, en dan heb ik het nog niet gehad over de muurschilderingen: dat is pas een verrassing!


De voorgevel, met een romaanse rondboog boven de toegangspoort

Geen opmerkingen: