vrijdag 24 juni 2016

Sint-Martens-Latem: een bocht in de Leie en een beeld

Naar Sint-Martens-Latem zouden we gaan, Yves en ik, want daar waren een aantal interessante musea, wat op het eerste zoeken eerder tegenviel. Het Museum Dhondt-Dhaenens heeft wel een vaste collectie, maar die is wegens tijdelijke tentoonstellingen niet altijd te bezichtigen. Ook niet toen wij er aankwamen. Het Museum Gustaaf De Smet gaat pas in oktober opnieuw open, en dat van Leon De Smet is gesloten omdat de eigenaar ervan op pensioen is gegaan: niente musei per noi!

Wij dan maar naar het centrum van de gemeente, Italiaans gaan eten, wat typisch Vlaams is, en naderhand even gaan vaststellen of de Leie nog wel open is, en stroomt. En jawel, de natuur is zichzelve nog! Achter het gemeentehuis komen we aan een bocht in de rivier, die meteen duidelijk maakt waarom Sint-Martens-Latem meer dan een paar kunstenaars heeft aangetrokken en voorgebracht: 'pittoresco' noemen ze dat in Italiƫ, wat wij letterlijk vertaald hebben als 'schilderachtig'. De Engelsen zeggen 'picturesque', wat letterlijk 'beeldig' is. Dan is 'schilderachtig' toch sterker, vind ik.



A bend in the river (V.S. Naipaul): schilderachtig

Vlak bij die bocht ligt een indrukwekkend en eerder volumineus beeld:het is een werk van de Kortrijkse beeldhouwster Ann Deman, en stelt een vrouwenlichaam voor dat wel door de Aarde gebaard lijkt: het is een sterke vrouw die daar geboren wordt, met de rondingen die daarbij horen, zacht en sterk is ze tegelijk. Ik heb zo het idee dat de vruchtbare Aarde hier het leven geeft aan het symbool van de vruchtbaarheid, dat is dus dubbelop. Bovendien ligt ze vlak naast de rivier, die toch ook voor de vruchtbaarheid van het land zorgt. De plaats van het beeld kan niet beter gekozen zijn. De titel van het werk is niet verrassend 'Moeder Aarde I'.






Ann Deman, Moeder, Aarde I - ode aan de vruchtbaarheid

Er hoort nog een citaat van Henry Moore bij: 'Zo roepen bijvoorbeeld ronde vormen voorstellingen op van vruchtbaarheid en rijpheid, waarschijnlijk omdat de aarde, de vrouwenborst en de meeste vruchten rond zijn en op grond van onbewuste ervaringen deze betekenis als achtergrond bezitten.' (Website Sint-Martens-Latem)

Het beeld van Ann Deman is in zijn eenvoud niet mis te verstaan. Zoals ik al zei: zeer indrukwekkend!

Geen opmerkingen: