donderdag 3 november 2016

Amboseli en Tsavo Oost: de kleintjes

Vogels in overvloed in Kenia, en 'the big five minus one', maar er lopen nog tal van andere zoogdieren rond in de savanne. Eentje met een echt merkwaardige naam is de dikdik. Niet dat het dier zo corpulent is, integendeel, het zou de kleinste van alle antilopen zijn. De naam is een klanknabootsing: zo klinkt de roep die ze laten horen als ze in gevaar zijn. Gewoonlijk zie je ze met zijn twee├źn, maar een paartje poetste de plaat tot ze onze minibus en de camera's zagen. Maar van een eenzaatje heb ik wel een kiekje gemaakt. Op de eerste foto zie je hem op zijn qui vive, op de tweede zie je hem gerustgesteld van de laaggroeiende struiken knabbelen. Een merkwaardigheid van de dikdiks: ze halen genoeg water uit hun voedsel dat ze niet hoeven te drinken. Ze worden zo'n 30-40 groot, niet meer dan een hond dus.


Dikdik: is het hier wel veilig?


Ja, hoor. Eten maar!

En bij de kleintjes horen natuurlijk ook de jongen: altijd leuk en een beetje vertederend als je die samen met moeder kunt zien. Die staat bij een rustend kind dan wel beschermend de omgeving af te speuren.


Impala met kleintje

Mooier is nog wanneer je het jong ziet zogen!Zogend zebrajong

En een klein olifantenjong wil je altijd wel zien. Dat op de foto is niet meer zo baby, maar toch kijk je ervan op hoe klein het is in vergelijking met zijn moeder rechts van hem. Maar zelfs dan is het zeker drie keer zo groot als de volwassen dikdik. Zoogdieren, je hebt ze in alle maten hier! En fijn is het ook om te merken dat het leven onverstoord doorgegeven wordt, dat de natuur inderdaad natuur kan zijn. En laten we daar maar heel behoedzaam mee omspringen.


Klein, iets groter, volwassen

Geen opmerkingen: