maandag 12 maart 2012

Boones Blijk: de poort

Je kunt niet zeggen dat de toegangspoort van Boones Blijk een wonder van bouwkunst is, maar, samen met de rest van wat er op het domein opgericht is: het is een beschermd monument. Dat zal allicht meer aan de rest dan aan de poort gelegen hebben, maar dat doet nu eventjes niet ter zake. Toch heeft ze iets merkwaardigs: van boven aan de poort is er een heus wapenschild te zien.


Het wapenschild aan Boones Blijk

Hoe dat uitgerekend daar gekomen is, verklaart een bordje aan de linkerkant van de constructie. En dan blijkt dat het niet zomaar een versierend element is.


In 1752 heeft de blekerij 'speciale bescherming' van keizerin Maria-Theresia gekregen: dat soort van zachte industrie moet toentertijd wel iets voorgesteld hebben, de keizerin moet veel van schone, witte lakens en linnen gehouden hebben. Dank zij de vennen kon de blekerij hoogstaande kwaliteit leveren (hoewel, het linnen lag gewoonlijk te bleken). Wat je ziet is niet het originele wapenschild, maar een replica uit 2000/2001, maar dat kan de pret niet drukken natuurlijk.

Als je de weg oversteekt, zie je een beekje dat voor de afwatering van Boones ven zorgt: mooi ziet het eruit, vind ik. Magere, arme zandgrond heeft ook zijn schoonheden.


Misschien cliché, maar het heeft toch iets.

Geen opmerkingen: