donderdag 25 oktober 2018

Reis naar Peru: dag 1, Lima, Plaza de Armas

Lima is niet echt een klein dorpje: de stad heeft zoveel inwoners als heel België: 11 miljoen! Het grondgebied is dan ook behoorlijk uitgestrekt, met betere en armere stadsdelen; ons hotel lag in 'Miraflores', niet echt in het centrum, maar wel bepaald welvarend. Vanuit onze kamer keken we recht op de ambassade van Brazilië: bij wijze van spreken was het eerste woord dat ik in Peru las Portugees! Maar diplomatiek zaten we echt wel goed, en ook wat parkeren betreft: een blauw vak met witte rolstoel, netjes vrijgelaten tot ik eraan kwam met mijn auto, die ik echter in België had laten staan. Had ik dat geweten!


De ambassade van Brazilië, met gehandicaptenparkeerplaats

De Plaza de Armas (het Wapenplein) is het hart van de stad: de kathedraal staat hier, het aartsbisschoppelijk paleis en het Palacio de Gobierno (regeringspaleis): kerk en staat op het centrale plein netjes bij elkaar en meer dan symbolisch verenigd. Net als de stad is dit plein in 1535 gesticht: de veroveraar Pizarro had daar alles mee te maken. Overigens wordt deze Pizarro door de Peruanen niet in het hart gedragen: men ziet hem als de oorzaak en de aanstoker van de genocide op de Inca's. Maar in opdracht van onze Keizer Karel bracht hij natuurlijk en 'gelukkig' ook het katholieke geloof, en daar getuigen dan weer de talrijke kerken in Lima van. Op het centrale plein vind je de kathedraal, en daarnaast het aartsbisschoppelijke paleis. De kerk is uit 1755: er stond er vroeger al een, maar die is door de aardbeving van 1746 vernietigd. Die er nu staat, heeft een mooie gevel, en de gewelven binnen zijn met hout gebouwd: minder kans op doden en gewonden bij nog eens een aardbeving: dom zijn de Peruanen echt niet.


De kathedraal van Lima (1755)

Links van de kathedraal ligt het aartsbisschoppelijke paleis: de prelaat kon recht van zijn bed naar het hoofdaltaar lopen, daarbij het adagium veronachtzamend dat luiheid het hoofdkussen des duivels is. Typisch katholiek: zo strikt in  de leer zijn ze niet altijd, tenzij het om de Inquisitie gaat, want dank zij de dominicanen heeft die hier te lande ook stevig huis gehouden. Bijzonder zijn de balkons in de voorgevel: kunstig houtsnijwerk is dat geworden, met onder andere mooi uitgewerkte steunbalken. Heel wat uren handenarbeid moet daar ingekropen zijn! Overigens zie je deze balkons op veel meer gebouwen in Peru, niet alleen in Lima.


Het aartsbisschoppelijke paleis


Het rechterbalkon van iets dichterbij


De steunbalken: prachtig en minutieus uitgewerkt

Tot enige eerbied inspireert dit plein wel: het voelt inderdaad anders aan dan het dorpsplein van Stuivenkenskerke of Reetveerdegem. En dan zijn we nog niet eens naar binnen geweest. Er komt dus nog van alles!

Geen opmerkingen: