maandag 11 juli 2016

Ann Deman - Moeder Aarde II

Yves, een goede vriend van me, trok vorige week naar Kortrijk om 'beeldjes te trekken', zoals hij dat zelf noemt. Met 'beeldjes' bedoelt hij beelden en sculpturen in de openbare ruimte, groot of klein mogen ze zijn, in Limburg aan de Nederlandse grens, of aan de kust, waar de wereld ophoudt. het spreekt vanzelf dat hij ondertussen ook heel wat beeldhouwers kent, dat hij een beetje de specialist ter zake geworden is.

Van hem kreeg ik eergisteren een foto van een beeld dat ik onmiddellijk herkende, hoewel ik het nog nooit gezien had. En jawel hoor, het ging om een werk van Ann Deman, van wie we samen 'Moeder Aarde I' ontdekt hadden, In Sint-Martens-Latem, zo'n vier weken geleden.


Moeder Aarde I, vlak bij een bocht in de Leie

En nu zag ik een gelijkaardig beeld, behoorlijk groot en krachtig, in hetzelfde materiaal: nu gaat het om 'Moeder Aarde II. Weer ligt ze naast de Leie, in de buurt van de Kortrijkse Groeningebrug. Maar er zijn natuurlijk ook verschillen: Terwijl Moeder Aarde I uit de aarde lijkt te komen kruipen, ligt II duidelijk volop met haar welvende vormen op die aarde, klaar, lijkt het me, om leven te ontvangen: je kunt moeilijk niet aan vruchtbaarheid denken als je het beeld ziet, zo vlak naast het levend makende water van de rivier. Twee prachtige beelden, vind ik ze, alleszins.Moeder Aarde II (foto Yves Demont)

Over een paar dagen voert mijn vakantie me ook weer naar West-Vlaanderen: als ik niet te ver van Kortrijk ben, zal ik het beeld zelf eens gaan bekijken. Dat lijkt me echt geen tijdverspilling, wel integendeel.


Moeder Aarde II

Geen opmerkingen: