maandag 28 november 2011

De Modernen - Antwerpen, Fabiolazaal - III

Met 'La Prima Donna' zijn we dan toch al een eind in de 20ste eeuw beland: uit die periode hangen er nog wel een paar werken, maar de meeste zijn van voor de Tweede Xereldoorlog. En ook wel van bekende meesters: je komt Marc Chagall tegen met een doek uit 1927-28, dat 'Bij het raam' heet, en dat echt wel een typische Chagall is: veel groen, blauwe lucht, met zon en maan, een eerder schetsmatig interieur, met bloemen en bladeren daarin, een vrouw die een poesje schijnt te lokken, een mannetje dat door het naar binnen openstaande raam kijkt, en rechts van onderen zie je dan nog een tweede ventje boven een imaginaire vloer komen piepen. Het goede humeur van de schilder straalt ervan af, maar je moet wel een beetje aandachtig zoeken. Het is allemaal niet zo serieus, lijkt Chagall te willen zeggen, er mag best humor zijn, laten we eens lachen.


Marc Chagall, Bij het raam

En de vaderlandse moderneren zijn ook aanwezig: Rik Wouters en James Ensor onder anderen. En Jean Brusselmans met 'Pajottenland' (1938): dikke wolken en een groen landschap met kleurvlakjes naast elkaar.


Jean Brusselmans: Pajottenland

Van Roger Raveel - een man die ik echt wel bewonder- hangt er 'De wandeling' uit 1964. Dat doek herken je uit de duizend. Veel wordt er op dat schilderij niet gewandeld: een dorpeling staat in een beekje te plassen terwijl hij uitkijkt over de velden, een Raveelpaal rechts van hem zet hem een beetje apart, een centrale, lege, witte mansfiguur schijnt het allemaal te bekijken. De kunstenaar zelf? Rechts van die figuur loopt een poesje - zoals bij Chagall, maar dan zit het in het raam - voorbij:  er wandelt toch iets. Raveel lacht ook liever, vermoed ik. Dorpsleven met vraagtekens weergeven, doet hij, op een milde manier.


Roger Raveel: De wandeling

Ik moet zeggen: ik heb genoten van 'De Modernen' in de Fabiolazaal. Het Museum voor Schone Kunsten heeft best wat waardevols in huis. Als er een Modigliani te zien is, een Botero, Chagall, Wouters, Ensor en Raveel, dan is dat de verplaatsing meer dan waard. De tentoonstelling loopt nog tot 8 januari volgend jaar, maar het is de bedoeling dat in de Fabiolazaal telkens nieuwe keuzes uit de 5.000 stuks moderne kunst van het museum worden getoond. Ik ben benieuwd. Weer naar de Jezusstraat, vlak bij de Meir zal dat worden.

Geen opmerkingen: