maandag 1 april 2013

Eklips: Tomi Ungerer - 3, Politiek & Erotiek

De politieke prenten van Ungerer behoeven niet al te veel commentaar: ze spreken voor zichzelf. In 1967 is de Vietnamoorlog het onderwerp par excellence: macht en schijnheiligheid worden aan de kaak gesteld. Een Amerikaanse tank schiet op alles wat 'hamer en sikkel' lijkt te zijn, 'hamer en sikkel' die in dit geval door een Vietnamees boven op die tank als doelwit voor de loop worden gehouden. De cartoon lijkt een passende variatie te zijn op de zegswijze 'een ezel een wortel voorhouden'. Nog een pittig detail: in een van de wielen van het oorlogstuig staat een hakenkruis.


Tank met hamer en sikkel, 1967


Cynisch ontluisterend is 'Vredeskus', ook uit 1967

'Obama' - zwart hoofd, wit pak -  sleept of zeult in 2010 het Amerikaanse kruis naar het einde van een licht afhellend vlak, en na het wit daarvan begint het onbekende zwart. Krachtige cartoon, vind ik het.


Obama, 2010

Wat voor soort VS Ungerer met 'Coney Island' genadeloos op de korrel neemt, is zonder meer duidelijk.


Coney Island, zonder datum

Twee erotische tekeningen hangen tegen de wand waarop ook staat te lezen: 'De obsessie is het beste wapen van de fantasie'. De eerste toont een poes die een slachtoffer probeert te verleiden met haar voluptueus vrouwenlichaam. 'Henriette -In 't hoerenvenster' is de titel, uit 1992


Henriette, 1992


Met zwier en brio getekend is 'Untitled, Cat o' Nine Domina 5': de meesteres met de zweep in actie!

Over allerlei maatschappelijke onderwerpen heeft Ungerer zich uitgelaten, vrijblijvend, soms dwingend. Bij Würth krijg je in ieder geval een prachtige staalkaart van 's mans veelzijdigheid te zien. Niet te missen!

Geen opmerkingen: