maandag 2 december 2013

Jugendstil pur sang

Het Axa-kantoor op de Grote Markt, naast café Sint Pieter, is gevestigd in een huis dat al sinds 1510 'Het Groenhuis' heet. Of wat er nu staat, werkelijk zo oud is, weet ik niet, wel dat de kern van het gebouw teruggaat tot de 16de of 17de eeuw, en dat is ook al wat. In 1838 werd de trapgevel vervangen door de klokgevel van vandaag, de achterbouw heeft een Jugendstilinterieur uit het eerste kwart van de twintigste eeuw. Dat deel van het huis is niet toegankelijk voor het publiek, maar in 2008 was het open ter gelegenheid van Open Monumenten Dag. En toen ben ik er gaan kijken.


Het Groenhuis, met klokgevel uit 1838

En dat was een echte verrassing: een suite van twee tuinkamers heeft een glazen koepel - die heeft de vorm van een omgekeerde badkuip - in onvervalste Jugendstil. Nooit geweten dat iets dergelijks in Turnhout te zien was! Dit is art nouveau op zijn best: bloemenmotieven, jonge boompjes in blad, en natuurlijk afbeeldingen van dieren die voor dat soort van kunst heel bruikbaar zijn: een vlinder met mooie lijnen, vormen en kleuren, en naast hem komt in het westen de zon op. Dat is echt de authentieke sfeer.


Linkerdeel van de koepel

Met een pauw en een paradijsvogel kun je natuurlijk je kunstvaardigheid ook etaleren: een opgezette staart laat je als kunstenaar niet links liggen, en een vogel met legio gebogen en krullende veren evenmin.


De pauw


De paradijsvogel

Deze koepel is voor mij ongetwijfeld het mooiste en authentiekste voorbeeld van Jugendstil in Turnhout. Tenzij er nog van die huizen met onvermoede schatten zijn. Het ware te hopen.

Geen opmerkingen: