donderdag 8 augustus 2019

Zoutleeuw: Sint-Leonarduskerk - Sacramentstoren

Toen ik een paar weken geleden in Zepperen vakantie hield, ben ik op de verkeerde dag naar Zoutleeuw gereden: 's maandags is de Sint-Leonarduskerk inderdaad dicht, zelfs de plaatselijke VVV is dan niet actief en/of toegankelijk! Maar afgelopen dinsdag werd dan de uitverkoren dag: ik was er al wel eens geweest, toen ik 30 was, 15 jaar later nog eens, maar hoe ziet die kerk er nu juist weer uit? De Sacramentstoren herinner ik me, maar de rest van die zeer rijke kerk? Natuurlijk moet je dan terug.

De voorgevel maakt best wat indruk: licht en frivool komen de twee torens in ieder geval niet over. Stoer en sterk zijn ze, ze doen romaans aan, boven zie ik vijf vensters met rondbogen, terwijl andere vensters spitsbogen hebben. Aan de kerk is reeds begonnen in 1231, wat voor gotiek in onze contreien eerder vroeg is, vandaar de vermenging romaanse en gotische kenmerken. Het interieur is dan weer gotisch: veel ruimte, veel lichtinval, hoge zoldering


Imponerende voorgevel van de Sint-Leonarduskerk


Romaanse rondbogen tussen de twee torens


Het interieur van de kerk met achteraan links de Sacramentstoren

Het kunstwerk dat alle andere in deze kerk overklast, is zonder twijfel de Sacramentstoren. Dat is dus een tabernakel in torenvorm, en een tabernakel is de kluis op het altaar waar de gewijde hosties bewaard worden, en dat is dus het Heilig Sacrament. Katholieken geloven inderdaad dat zo'n hostie het lichaam van Christus bevat, onder de gedaante van brood. Je kunt in een katholieke kerk moeilijk een heiligere plaats vinden, je kunt hier zonder problemen spreken van het Allerheiligste. Dat dient bijgevolg ook met veel zorg en verering bewaard te worden, vandaar zo'n sacramentstoren. Er zijn er in Vlaanderen nog wel, maar daarom niet zo oud en prachtig als die van Zoutleeuw.

Deze toren is in 1550 besteld bij Cornelis Floris de Vriendt, in Antwerpen dus. In 1552 al werd hij naar Zoutleeuw getransporteerd, met platte rivierboten, en sindsdien staat hij in de kerk. Hij is 18 meter hoog, telt 9 verdiepingen en bevat meer dan 200 beeldjes. Die stellen scenes uit het Oude en Nieuwe Testament voor, en zij maken de hele theologische leer van de Kerk duidelijk. De toren ziet eruit als gotisch kantwerk, maar de beeldjes en taferelen zijn in typische renaissancestijl vorm gegeven.


Gotisch kantwerk





Taferelen in renaissancevorm


In kikkerperpectief

Jammer is wel dat naast deze toren geen trap staat, zodat je alle taferelen en figuren eens goed kunt bekijken en bestuderen. Maar anderzijds: al goed dat die er niet is, hij zou staan zoals een tang op een varken, en dat kan dan ook weer de bedoeling niet zijn. Zeer bezienswaardig is hij alleszins: je kunt er makkelijk de moeite van een dagtrip voor doen!

Geen opmerkingen: