vrijdag 20 februari 2009

Berlijn - Naunynstrasse.


Kreuzberg: Änderungsscheiderei - Vollreinigung, ook in het Turks op het raam


De binnentuin, met een laagje poedersneeuw, 9 februari 2009


Net tegen de vliegende natuur

Ik wil me nog wel eens afvragen waarom een straat heet zoals ze heet. Dat had ik ook met de straat waar Maartje in Berlijn woont/woonde: de Naunynstrasse. Geen nood, het internet geeft prompt antwoord.

Bernhard Naunyn (1839-1925) begon in Berlijn zijn opleiding tot medicus op 21-jarige leeftijd. Twee jaar later studeert hij af: dat ging snel in die tijden. Hij heeft een schitterende carrière beleefd. Hij hield zich als onderzoeker bezig met het menselijke metabolisme en is van grote betekenis voor de verbetering van de behandeling van diabetes. Hij stond aan het hoofd van vermaarde ziekenhuizen in onder meer Bern, Königsberg (nu Kaliningrad) en Straatsburg. Laten we zeggen dat hij zijn straat in Berlijn verdiend heeft, hoewel weinigen zullen weten wat Naunyn ooit gepresteerd heeft.

Deze straat ligt in 'Kreuzberg', voor de Wende vlak grenzend aan Oost-Berlijn, nu een deel in het midden van de stad. De Friedrichstrasse is een belangrijke verkeersader, in een zijstraat (Kochstrasse) ervan ligt 'Checkpoint Charlie', en in de Lindenstrasse vind je het 'Jüdisches Museum'. Vooral dat laatste is een must.

Voor de Wende was Kreuzberg het bolwerk van de 'alternatieve scène', nu is een van de drie inwoners van dit stadsdeel buitenlander, heel veel van hen van Turks-Koerdische afkomst. Het stadsdeel is dan voor een groot deel tweetalig: Duits en Turks. Vooral in buurtwinkels en kebabhandeltjes valt dat op. Je ziet er bijvoorbeeld ook nog een 'Änderungsschneiderei', een zaak waarin men kleren verstelt, iets wat bij toch al een tijdje verdwenen is, dacht ik.

In de Naunynstrasse heeft Maartje haar appartement: redelijk nieuw, niet zo erg groot, maar toch midden in Berlijn. Ze kijkt uit op een grote binnentuin: in de zomer moet het erg prachtig zijn. Voor haar balkon is een net gespannen: dat moet beletten dat duiven of meeuwen dat balkon komen opgevlogen. Eigenaardig, maar wel praktisch: soms moet je de natuur op geweldloze wijze van je af kunnen houden.

1 opmerking:

godzjumenas zei

Änderungsscheiderei

Is't ni "Schneiderei" ?