donderdag 12 augustus 2010

Bellevaux (Malmédy) - L'Eglise Saint-Aubin

Wie mij een beetje kent, zal weten dat ik een bijzondere voorliefde heb voor Malmédy en de streek er rond, en in die streek voor het kleine Waalse dorpje Bellevaux, deelgemeente van Malmédy. Dat dorpje ligt schitterend tegen een helling in de vallei van de Amblève, een beetje bijna echt pastoraal. En het heeft een merkwaardige kerk.


Bellevaux op zijn helling

Die kerk, gewijd aan Saint-Aubin  - Albien of Albinus in het Nederlands - dateert al uit 1435, is een mooi voorbeeldje van gotiek, maar heeft een romaanse toren. Ik heb dat altijd een mooi gebouw gevonden, en speciaal voor de kerk op die helling wil ik wel eens naar Bellevaux gaan als ik in de streeek ben. Je vraagt je af hoe het komt dat zo'n onooglijk dorpje al in het begin van de vijftiende eeuw kon bogen op zo'n kerk: hoeveel mensen woonden er toentertijd in Bellevaux? Geen honderden, zou ik aannemen. Maar het dorp hing af van de machtige abdij van Stavelot: erg dichtbij. En die abdij mocht wel eens graag investeren in de enige ware godsdienst, ter verspreiding en versteviging van het geloof, en tot meerdere eer en glorie en macht van zichzelf. Zo moet dat dus gekomen zijn.


De achterzijde van het schip: gotisch

Waar je een zeildoek ziet hangen, wordt 'le vitraille central' gerestaureerd: ook Wallonië laat zijn erfgoed niet verkommeren. Een gotisch venster zonder veel uitstraling vind je aan de zuidkant: het is al een hele poos geleden dichtgemetseld. Te veel frivoliteit was kennelijk ook niet goed. De massieve toren: romaans


Gotisch venster: dichtgemetseld

Die heilige Albinus is mogelijk een bisschop uit het Franse Angers , gestorven in 554: dat is echt wel iemand uit het vroege christendom.

Een tweede bezienswaardigheid van Bellevaux is 'La Maison Maraite', een vakwerkhuis uit 'Anno 1592', zoals uit een opschrift boven de voordeur moet blijken. Je zou zo'n vakwerkhuis in deze streek niet verwachten, maar de Eifel is natuurlijk niet echt ver weg. Volgens de overlevering was dit het verblijf van het personeel van de heren van Bellevaux, van wie het kasteel dan weer lager gelegen was. Als die overlevering klopt, zou het dorp vroeger wel eens veel meer belang en inwoners gehad kunnen hebben. Maar overlevering is nog altijd iets anders dan een betrouwbare historische bron. Zeker is wel dat sinds 1746 zeven generaties van de familie Maraite na elkaar eigenaar zijn geweest van dit huis.


La Maison Maraite

En laatste 'place to be' is de 'Rocher de Warche', die te vinden is zowat dertig meter boven de Amblève, en niet de Warche. Maar aan de oever van die Amblève lag in vroegere tijden het kasteel van de heren van Warche, en die plaats is nu een piepklein gehucht van het dorp. Vanaf die rots heb je een prachtig uitzicht over dat deel van de vallei.


Magnifiek uitzicht vanaf de 'Rocher de Warche'

Bellevaux heeft zijn naam echt niet gestolen. In Vlaanderen en Nederland zou het dorp 'Schonendale' kunnen heten. Ik zeg maar wat, maar die naam is even aantrekkelijk als het plaatsje zelf. Aan te raden noem ik het.

Geen opmerkingen: