dinsdag 26 maart 2013

Eklips: Tomi Ungerer - 2

Echt grappig wordt het bij 'Dierenleven': Ungerer laat zijn fantasie gaan, maar dan weer niet altijd vrijblijvend. Drie lobbesen van honden krijgen koppen van vooral bladeren van gatenplanten: mistroostig en tegelijk potsierlijk zien ze eruit, zoals dat type hond er in werkelijkheid ook uitziet.


Hondenfamilie

In 'Twee vissen' dienen stellen bladeren van varens dan weer de afgekloven visgraten voor, maar tezelfdertijd doen aan Brueghel denken, aan de ets 'Grote vissen eten kleine'. Een karig maal in dit geval.


Twee vissen

Maar de hoofdvogel schiet Ungerer voor mij af met 'De Rookaap' (1981), waarvan de titel verder gaat met 'of Roken is niet verboden, zeggen vele doden. Elke gelijkenis met menselijke toestanden zal wel louter toevallig zijn.


De rookaap, 1981

'Wachten op Godot' doet Ungerer ook een aantal keren: absurditeit ligt hem ook wel. Je krijgt een parafrase van de hond van His Master's Voice, maar de plaat zal nooit muziek voortbrengen, vrees ik.


Wachten op Godot 8 - 2009

Of hetzelfde thema veel agressiever, met een man van min of meer tegenwoordig: in een jaren-60-divan ligt hij te liggen, kort voor het eind van de tunnel.


Wachten op Godot 10 - 2009

Het is niet allemaal om mee te lachen wat Ungerer maakt. Zeker niet als hij het over politiek heeft: behoorlijk scherp en bitsig wil hij dan zijn.

Geen opmerkingen: