vrijdag 22 november 2013

Herentalsstraat 12, Turnhout

Het mooiste werk van Jos Verschoren is te vinden in de Herentalsstraat, op nummer 12: het gaat om een herenhuis uit 1910. Jammer genoeg is de gelijkvloerse verdieping met heel veel expertise compleet naar de vaantjes bevorderd: de Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed noemt het een 'uiterst banale winkelpui'. Ik vind dat een hoffelijk eufemisme om uit te drukken dat de etalage aartslelijk stijlloos is. Nog volgens de Inventaris had dat deel van de gevel ooit 'drie fraai omlijste vensters en een zeer mooie deur'. Nu past hij helemaal niet bij de eerste verdieping, die boven de vitrines prijkt als een vlag op een modderschuit, helaas. Daardoor allicht komt het ook dat ik al vele jaren voorbij dat huis loop of rijd zonder het op te merken, laat staan te zien dat het iets speciaals is of heeft.


Herentalsstraat 12

Eenheid van stijl is hier dus grondig afwezig, maar de verdieping suggereert duidelijk wat die ooit geweest moet zijn: hier zie je 'twee fraai omlijste vensters', in Jugendstil pur sang. Plantenmotieven als arabesken, sierlijke zuilen die de vensters in twee├źn verdelen, aan de voet van die zuiltjes twee stenen ruikers tulpen: de liefde voor het detail in de afwerking van Verschoren wordt hier wel duidelijk, hij heeft zich geen moeite gespaard. Boven de vensters maken twee friezen met het obligate vrouwenhoofd en bloemenmotieven het plaatje volledig.


De twee sierlijke vensters


Planten als arabesken


Twee ruikers tulpen

Dit is waarschijnlijk de meest geslaagde Jugendstilgevel van Verschoren, maar helaas ook de grondigst vernielde. Als je de verdieping goed bekijkt, dan weet je dat het parterre en het geheel echt wel iets geweest moeten zijn: ik vraag me af of van heel die oorspronkelijke gevel geen ansichtkaarten bestaan. 't Zou me interesseren.

Nog een geluk dat het huis niet op de markt en in de weg stond: dan was er helemaal niets meer van overgebleven, tenzij misschien een deur in Museum Taxandria. Turnhout nog wel eens meer iets waardevols afgebroken: kennelijk zijn we daar goed in. Om trots op te zijn!

Geen opmerkingen: