dinsdag 19 november 2013

Renier Sniedersstraat 11, Turnhout - Jos Verschoren

Een ander huis met Jugendstilelementen, een burgerhuis wordt het genoemd, staat in de Renier Sniedersstraat, nummer 11 is het. De bouwaanvraag dateert van 1910, de architect is weer Jos Verschoren. Die man was voor de Eerste Wereldoorlog zeer actief in Turnhout: in de periode van 1907 tot 1912 vermeldt '100 jaar wonen in Turnhout' zeven huizen waarvoor hij het ontwerp gemaakt heeft, en dan staat dit huis er nog niet eens tussen. Verder lees je: 'Bijna alle gebouwen in Turnhout die tot de Art Nouveau gerekend worden zijn van zijn hand'. Die man moet dus wel degelijk iets voorgesteld hebben: hij was in ieder geval een zeer gevraagd architect. Maar hij is enkel bekend door bouwaanvragen. 'Zelfs zijn geboorte- en sterfdatum zijn niet terug te vinden', zegt '100 jaar wonen'. Of hij hier ooit gewoond heeft, is mij ook niet bekend: zijn naam klinkt voor Turnhout eerder ongewoon. Merkwaardig vind ik het dat die man bijna volledig in de nevelen des tijds is opgegaan: alleen zijn huizen staan er nog.

Hier gaat het zeker niet om een 'monumentaal herenhuis' zoals dat in de Patersstraat, maar een eenvoudig stulpje ook weer niet: de woning heeft ook twee verdiepingen, maar is veel smaller. Een prachtige erker met balkon maken het toch een woning om u tegen te zeggen.
Renier Sniedersstraat 11, nu 'Huis Verbaandert'

Voor de erker maakt Verschoren gebruik van de gebogen lijn, en het balkon heeft het typische Jugendstilsmeedwerk: het elegantste deel van het huis is dit. De voordeur moet daar eigenlijk niet voor onderdoen: dezelfde gebogen lijn in de versiering, hoewel je van boven aan de dubbele deur twee classicistische guirlandes ziet: Verschorens stijl wordt eclecticisme genoemd, zuivere Jungendstil levert hij niet. Maar de ronde omlijsting rond het venster boven de deur is dat zeker wel: daarin zijn ook bloemenmotieven verwerkt, plus de 'zweepslag' die in de Patersstraat ook al te zien was.


Erker en balkon

 Duidelijk is hier ook dat de gelijkvloerse gevel weer wijzigingen heeft gekregen: het venster is tot op de grond doorgetrokken, op de manier van Lou Jansen in de Patersstraat. Het zou me niet verwonderen dat hij ook hiervoor verantwoordelijk is, maar dat weet ik niet. In ieder geval, het evenwicht van het gebouw wordt minimaal verstoord.


De gelijkvloerse gevel

Boven de voordeur is nog een Jugendstilversiering te zien: in graffito zie je een typisch vrouwenhoofd te midden van allerlei florale motieven. Veel kleur en leven zit er eigenlijk niet in, vind ik, maar het is wel kenmerkend voor de vernieuwende stijl van die tijd.


Jugendstiltaal

Jos Verschoren mag dan nu totaal vergeten zijn, we weten bijna niets over hem, maar hij heeft dan toch maar een paar gebouwen in Turnhout achtergelaten die in zijn tijd toch enig opzien gebaard moeten hebben, stel ik me voor. En die na 100 jaar meer dan vluchtig en oppervlakkig bekijken waard zijn.

Geen opmerkingen: