maandag 16 juli 2018

Malmedy: de kathedraal en de tetramorf

Het wil wel eens meer voorkomen dat het grootste gebouw van een kleine stad de kerk is: zo ook in Malmedy. Maar de kerk draagt hier de naam 'kathedraal', hoewel ze dat slechts gedurende een korte periode was, van 1920 tot 1925, toen het de hoofdkerk van het bisdom Eupen-Malmedy was. Een sobere, neoklassieke kerk is het, gebouwd op het einde van de achttiende eeuw (1776-1784). Toen was ze nog abdijkerk, en die abdij is tegenwoordig een museum: het best interessante Malmundarium. De twee torens hebben groene kappen: die zie je al een eind voordat je het stadje binnenrijdt. Vroeger, toen we er met de kinderen weer eens op vakantie gingen, was degene die de twee torens het eerst gezien had, de winnaar. Wat er te winnen was: eigenlijk niets, gewoon de eerste geweest te zijn!
Overigens is de kerk gewijd aan drie heiligen: Petrus, Paulus en Quirinus.


De kathedraal van Malmedy (westgevel)

Ik ben er al meermaals binnen geweest, maar deze keer viel me iets op dat ik voordien nog niet gezien had: de tetramorf! De koepel in het midden van de kruisvormige kerk wordt ondersteund door vier zuilen die breed uitlopen, en waarop de beelden van de vier evangelisten en hun symbolen prijken.


Lucas met de stier (of rund)

Bij Johannes met zijn adelaar houden twee engeltjes het begin van zijn evangelie vast: 'In principio erat verbum'.


Johannes met de adelaar

Marcus heeft een foliant met het evangelie vast, en wijst natuurlijk naar een waarheid uit de Heilige Schrift.


Marcus met de leeuw

Mattheus met de engel (of mens volgens sommigen) is ook vergezeld van twee engeltjes die de tekst 'Natus est Jesus' tonen.


Mattheus met de engel

Wat ik niet wist: deze christelijke symboliek kent ook interpretaties: de mens zou dan staan van de menswording van Christus, de stier voor zijn offerdood, de leeuw voor zijn opstanding, en de arend voor zijn hemelvaart.

Deze kapitelen en het koor zijn versierd door de Luikse stukadoor Ducker: boven het altaar stelt een reliëf de hemelvaart van Maria voor.


De Hemelvaart van Maria

Buiten de kerk, op het terras van 'Au vieux Malmedy' ontmoet ik nog twee voorbeelden van menswording: mijn zoon Jasper (bijna 32 jaar geleden), en mijn kleindochter Han (net vier maanden geleden). Moeder Lene volgt in een andere foto. Onder andere die drie zijn levende bronnen van vreugde en geluk: je moet het niet altijd in kerken gaan zoeken!


Jasper en Han

Geen opmerkingen: