dinsdag 23 juli 2019

Sint-Truiden: de Academiezaal

Als ik iets wilde zien in Sint-Truiden, dan de Academiezaal, waar ik ooit Stijn Meuris  op tv een bevlogen betoog heb zien houden over heelal en kosmos. Heel lang staat die zaal er nog niet: van 1845. En je kan er makkelijk binnen geraken: je koopt een Trudopas voor € 4 (voor 55-plussers en mensen met een beperking € 3) en dan kun je in tien toeristische bezienswaardigheden eens grondig gaan rondneuzen. Op de toeristische dienst zeggen ze er wel niet bij dat de Academiezaal dit weekend niet toegankelijk is: er wordt een cd opgenomen, de akoestiek van de Academiezaal is uitmuntend. Tegenslag is ook slag, zeggen we in Turnhout dan.

In 1986 wordt deze zaal in erfpacht gegeven aan de stad Sint-Truiden, en die besloot ze te restaureren. En dat was hoognodig: tegen die tijd was de Academiezaal volkomen verwaarloosd, onderkomen, een puinhoopje, een kat vond er haar jongen niet in terug. Tegen omstreeks 1990 was die restauratie voltooid, tot meerdere eer en glorie van de stad. Nu zijn we weer dertig jaar verder, en de zaal zal binnenkort een nieuwe beurt krijgen: uitstekend dat men het erfgoed hier goed verzorgt.

De zaal is niet erg groot: er kunnen zo'n 350 toeschouwers zitten,  en eigenlijk is het bijna een amfitheater. Er is wel een klein podium en een scherm voor projecties, maar je kunt wel zeggen dat de ruimte zo volledig mogelijk benut is. Op het parterre kan dus geacteerd, een voordracht gehouden, muziek gemaakt worden: je zit altijd redelijk dicht bij het gebeuren.


De Academiezaal met een Hasseltse geleerde


De Academiezaal met een Hasselaar en een Truienaar


De Academiezaal: groter dan je denkt.

O ja, hoe ik er dan toch binnengeraakt ben, op een dinsdag nota bene? Daar hebben die Hasselaar en Truienaar van de foto's voor gezorgd: gewoon als vriendendienst, en omdat ze trots zijn  op Sint-Truiden, daarom ook. En zo ben ik dan toch in een mooie, evenwichtige en harmonieuze ruimte geweest, en ervan genoten. Ik heb ervan genoten. Niet vergeten er naartoe te gaan, in Sint-Truiden, in de weekends!

Geen opmerkingen: