donderdag 24 mei 2012

Kreta: Silva Beach, beschut rustoord

Silva Beach, ons hotel, is wat ik noem een 'holiday compound': een behoorlijk uitgestrekt stuk land vlak bij de zee met rond de zeshonderd kamers. Het stelt al wat voor, en zo zijn er wel meer te vinden op Kreta: onnodig te zeggen dat de toeristische industrie hier een essentieel belangrijke economische peiler is. En we zitten in de formule 'all in': dat wil zeggen dat je voor niets hoeft te betalen, alles in de prijs inbegrepen. Wil je buiten de maaltijden koffie of iets anders drinken: je doet maar. Er is een 'romantic bar' bij het grote zwembad, en in de buurt van de receptie een 'lounge bar', een rustige gelegenheid waar je 's avonds kunt zitten lezen, babbelen en keuvelen, een kaartje leggen of van andere vormen van kalme ontspanning kunt genieten. En cocktails savoureren, dat ook. Mijn favoriete drankje was een 'Greek Tiger', dat wil zeggen ouzo met sinaasappelsap en nogal wat ijs: zowel die cocktail als de bar waren best te maken. 'Ariadne' heet ze, die bar: een draad heb ik er niet gezien en breiende dames evenmin.


De "'romantic bar'

Die romantische bar was meer voor de uitbundigaards: elke avond was er een optreden of een ander soort van entertainment. Bandjes, sirtakiavonden, of een meidengroep die kwam hossen en huppelen (dansen was dat dan) zorgden voor rumoer, geluid en stemming. De toerist werd vermaakt, zou je kunnen zeggen, 'geanimeerd' in het jargon.

Voor de zonnekloppers: twee zwembaden, eentje bij de zee, een groter bij de romantic bar. Wie dat nog een zwaktebod vond, kon nog altijd de Middellandse zee in duiken: water voor iedereen, sans limite! Aan die zwembaden was het veertien dagen aan een stuk barbecue: de mensen lagen er eerder roerloos zon op te slorpen, 'braaivlees' te wezen, zoals de Afrikaners dat zouden zeggen. Als je er passeerde, kon je ook nog genieten van de zoete geur van uitgesmeerde zonnebrandolie: o, wat hadden die lui een pret!


Het centrale zwembad, met links op de achtergrond de 'romantic bar'


'Braaivlees' in volle actie

Maar ook de ware intellectueel - wat zeg ik: de ware wiskundige! - komt aan zijn trekken in 'Silva Beach': als ik van de receptie naar mijn kamer ging, stootte ik op de grafische weergave van de stelling van Pythagoras: Griekenland eert zijn geleerden! Ik heb die afbeelding nog wel eens gezien in een of ander vrijmetselaarsgebouw, in een vorige leven was dat, maar hier zomaar tussen het braaivlees: van verrassing gesproken, maar niet van heimwee.


Hersenkraker voor intellectuelen, met een klein rechthoekig driehoekje in het midden

Je hoeft in feite voor niets naar buiten of het hotel uit: het is een wereldje op zichzelf, bevolkt door veel variaties van de menselijke soort, en dat is op zichzelf al een gratis attractie.Mensen kijken kan best interessant zijn als ze zo geconcentreerd op een eerder kleine oppervlakte verzameld zijn. En ze kunnen zich laten gaan: de kans is klein dat je je ouders of je buurman tegen het gebronsde lijf loopt. Maar toeval bestaat toch, heb ik kunnen ervaren.


Onverlaat komt terug van een escapade in de Méditerrannée

Geen opmerkingen: