donderdag 31 mei 2012

Kreta: Heraklion - Archelogisch Museum III

De twee zalen staan inderdaad vol interessante zaken. Uit de latere fasen van het paleis in Knossos zijn er bijvoorbeeld twee miniatuurmodellen in terracotta van een Minoïsch huis. Ik zou graag weten wanneer die modellen vervaardigd zijn: als ontwerpen voor de bouw, of als kleine weergave van het 'opgeleverde' huis: ik veronderstel dat zoiets moeilijk uit te maken is. Al moet gezegd worden dat de paleizen van Knossos en Phaestos ongetwijfeld een visie gestalte geven: beide hebben een centraal binnenhof, beide hebben een zogenaamd theater, enige structuur zit er duidelijk in. Wat ook zeker is: het huis was een behoorlijke 'villa', om dat woord maar eens te gebruiken, de bewoner zal niet de Minoïsche Jan Modaal geweest zijn.



Het terracottamodel, gezien van rechts en van links

Zeer eigenaardig ook zijn twee boompjes met vogels op de takken: het zijn vazen uit een veel later tijdperk: ze komen uit de periode 800-650 v.C. Het mannetje links dat op het eerste gezicht in zijn bad zit, stelt in feite een overledene voor in zijn sarcofaag: zo hielden mensen kennelijk de doden ook levend en hielden ze die bij zich.



Boompjes vol vogels en een sarcofaag met de dode erin

Uit de Grieks-Romeinse periode kun je toch een aantal beelden zien die de moeite waard zijn. Bijzonder is het beeld van een jongeman: zeer gaaf bewaard en zonder meer mooi vind ik het. Het heeft waarschijnlijk op het graf van de jongen gestaan.


De jongeman

Een Aphrodite hebben ze ook in het noodmuseum. Het gaat om een marmeren standbeeld: de godin houdt een schaal vast. Het zou uit de 2de eeuw na Christus komen, maar een kopie zijn van een origineel uit de 5de-4de eeuw v.C.



De marmeren Aphrodite


Het bezoek aan wat ik 'het noodmuseum' genoemd heb was zeer erg de moeite waard. Je ziet er kunstwerken van meer dan twee millennia: van 1900 v.C. tot 200-300 na, van de oudste Minoïsche tijden tot de Romeinse. En het zijn inderdaad topstukken die een overzicht geven van de vroege (kunst)geschiedenis van Kreta en van de werken daaruit. Zelfs de oudste getuigen van het Europese schrift zijn er te zien: tabletten met Lineair-A en Lineair-B: je staat er werkelijk te kijken naar de vroegste overblijfselen van de eerste grote Europese beschaving, zo'n 4.000 jaar geleden. Heel bijzonder is het allemaal: je maakt dat niet iedere dag mee.

Geen opmerkingen: