donderdag 27 augustus 2015

Berlijn: verdeeld - een

Twee beelden herinneren aan de verdeelde stad dieweer een geworden is. Het eerste staat op de Kurfürstendamm (toen nog West-Berlijn), en is er in 1987 geplaatst ter gelegenheid van het 750-jarige bestaan van de stad. Vier kronkelende zuilen, het lijken wel tentakels die elkaar proberen te raken, maken de wil tot vereniging en de toen nog onmogelijkheid ervan duidelijk. Het is een werk van de kunstenaarsechtpaar Martin en Brigitte Matschinsky-Denninghoff. Prachtig symbool vind ik.


Berlijn zoekt naar eenheid

Een ander kunstwerk dat daar zeer verwant mee lijkt staat voor de nieuwe bondskanselarij. Maker en titel zijn me niet bekend, maar hier raken 'armen' elkaar weer. De horizontale balken lijken me voor West- en Oost-Duitsland te staan, maar de 'vertakkingen' hebben weer contact. Je kunt dit beeld zien als een symbool voor de prille eenheid van Duitsland. Met de hereniging is duidelijk een diep trauma ten einde gekomen.

Dat is ook Berlijn: naast alle ellende die de stad gekend heeft, zijn er ook lichtpunten, en daar wordt ook aandacht aan geschonken. Dat geeft de burger moed, heet het dan.


Berlijn en Duitsland herenigd.

Geen opmerkingen: