donderdag 26 april 2018

De Bugatti van de Zoo

In de Zoo van Antwerpen zijn best wat beelden van dieren te vinden, en die zijn vaak de moeite van het bekijken zeer waard. Maar meer dan eens staat de naam van de beeldhouwer er niet bij, en dan moet je op zoek: het internet biedt dan dikwijls de oplossing. Zo was ik op zoek naar de kunstenaar die 'Aan 't water verrast' heeft gemaakt - Alfons van Beurden is dat - en zo stootte ik toevallig op de naam van de beeldhouwer van wat ik eerst dacht een luipaard te zijn, daarna een jaguar, en tenslotte 'De Siberische tijger'. 'Serendipity' noem je dat: iets vinden wat je eigenlijk niet aan het zoeken was. Maar goed, deze 'animalier' (dierenbeeldhouwer) draagt de naam 'Rembrandt Bugatti'. Een Italiaan was hij, dat maakt zijn achternaam duidelijk, en die heet met zijn voornaam dan 'Rembrandt': als dat niet eigenaardig is! Hij had ook een broer: Ettore, en dat is de man die het beroemde automerk 'Bugatti' heeft ontwikkeld: dure, snelle en exclusieve wagens zijn dat. Zijn broer is de kunstrichting uitgegaan: hun ouders waren zeer kunstzinnig, cultureel behoorlijk onderlegd en getuigend van een zeer goede smaak.

Die Rembrandt is geboren in 1884, en is in 1916 in Parijs uit het leven gestapt.
Hij heeft een enorme productie dierenbeelden nagelaten: zo'n 300 stuks! 'De Siberische tijger' is een van de weinige beelden die de Zoo nog van Bugatti heeft: eerder vreemd is dat, omdat Rembrandt lang in Antwerpen heeft gewoond en in de dierentuin actief is geweest, en er een tweehonderdtal van zijn beelden heeft ontworpen. Zo ook 'De Siberische tijger' in 1913, maar de Zoo had geen geld om het in brons te gieten; bovendien stond er een oorlog voor de deur. Het project werd dus op de lange baan geschoven, op de zeer lange baan in dit geval: in 2001 is het beeld alsnog in brons gegoten. En gelukkig maar: een indrukwekkende tijger is het geworden, immense kracht straalt hij uit. Hij ziet er ook eerder ruw uit: een glad gepolijst dier is het niet geworden. En terecht zo.


Rembrandt Bugatti: De Siberische tijger (eigen foto)


Op het internet gevonden

Uit een artikel in De Standaard van 8 januari 2016 leer ik dat hij, toen de oorlog uitbrak, werkte als vrijwilliger van het Rode Kruis, en hij was onder andere brancardier in de marmeren zaal van de dierentuin. Hij trok na enige tijd naar Parijs, waar in 1916 zelfmoord pleegde. Zijn werken halen tegenwoordig naar het schijnt hoge prijzen. De Zoo mag trots zijn op haar Bugatti, die er veel te laat zijn plaats gevonden heeft, maar die er desalniettemin staat. Een prachtig werk van een bijzonder kunstenaar is het!

Geen opmerkingen: