donderdag 5 april 2018

Planckendael: avontuur voor kinderen en Mil

De Antwerpse Zoo heeft een bijhuis of dépendance in Muizen: 'Planckendael' heet het daar, dat is algemeen bekend. Het park is aanzienlijk groter dan het hoofdhuis, verdeeld in de vijf continenten en behoorlijk aantrekkelijk: de olifanten- en giraffenverblijven zijn er ruimer dan in Antwerpen als je't mij vraagt, en deze dierentuin speelt meer in op de kinderen klein en groot. Ze moeten niet alleen komen voor vreemde dieren die ze uit hun voorlees- of kleurboekjes kennen. Touwen bruggen, daar willen ze op, want voor hun vierde verjaardag willen ze laten zien hoe groot ze al wel niet zijn, en wat al ze al niet kunnen en durven. Zich bewijzen voor papa en mama en opa wilde Mil, en trots op zichzelf ook natuurlijk. En hij er natuurlijk op, op die zwiebelende brug, met de handjes stevig de zijwanden vasthoudend, de voetjes voorzichtig over het smalle gangpaadje schuifelend, en gelukkig papa als verzekering achter zich.


Geconcentreerde triomf van Mil

Ook zijn creatieve vaardigheden worden aangesproken: in een tent liggen allerlei papieren waarop je de voorgedrukte puntjes met elkaar kan verbinden, en dan zie je een dier verschijnen: een pauw of een olifant, kies maar uit. De goedkeurende en aanmoedigende aanwezigheid van mama voert hem naar hoge artistieke toppen of diepe kunstzinnige dalen: in dat opzicht zijn Mils landschappen zeer afwisselend.


Aandacht voor de eigen 'schone kunsten'

En dan kun je nog met een vlot of een prauw de Kongostroom oversteken: niet in de buurt van kolkende watervallen, maar dicht bij de monding, waar het wateroppervlak kalm en rustig is: Mil trekt zich naar mama toe - waar kan hij nog beter zijn? - en papa helpt bij de overtocht, maar de kleine heeft het commando.


Net zoals in de prauw: naar opa toe, maar verlaat jullie op Mil, verenigde kleuters aller landen!


Mil voer het commando over zijn kleine wereld

Tijdens de plaatselijke stortbui met donderslagen verovert hij zich nog een appelsapje, en moe en voldaan kijkt hij naderhand terug op een welbestede dag!
Waarvan ouders en opa net zo van genoten hebben. Want moet dat nog meer zijn, als je bovendien af en toe nog een eigenaardig dier kunt bekijken?

Planckendael: veel interessante dieren, en tezelfdertijd een grote speeltuin  voor de jongsten. Goed bekeken van de 'Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen'. Een mondvol voor de kleine luitjes, maar weten zij veel, en dat hoeven ze ook niet. Plezier telt hier!

Geen opmerkingen: