donderdag 8 november 2018

Peru: twee vlaggen

In Peru zie je vaak twee verschillende vlaggen: de nationale, met drie verticale banen rood-wit-rood, en een veelkleurige met horizontale banen, een soort van regenboogvlag. De nationale vlag verbaast niet echt, die heb je al wel eens meer gezien.


De Peruaanse vlag, sinds 1825


In het midden van de witte baan staat ook het wapen van Peru, en daarvan kun je de betekenis makkelijk uitzoeken. De krans boven het schild is van bladeren van de steeneik, en die staat voor overwinning en glorie. Rechts van het schild zie je een olijftak, links een lauriertak. Op het schild zelf links van boven is een vicuña afgebeeld, het nationale dier van het land. Hij staat ook voor de rijkdommen van het dierenrijk. Naast hem symboliseert de kinaboom dan weer de rijkdommen van het plantenrijk. En dan hebben we nog een hoorn des overvloeds, die de rijkdom aan mineralen voorstelt.


Het wapen van Peru

In Cusco en in de Heilige Vallei zie je vaak een andere vlag, een veelkleurige met
horizontale banen, een soort van regenboogvlag die echter helemaal niets met de homobeweging te maken heeft. Ze werd in 1978 aangenomen als officiële vlag van Cusco en de gebieden er rond: de zeven banen symboliseren de zeven officiële kleuren van de regenboog. Ze speelt ook een rol in de bewustwording van het gebied: 40 % van de Peruanen spreekt Quecha, en beschouwt zich als afstammelingen van de Inca's, maar zij voelen zich tegenover andere Peruanen kennelijk gediscrimineerd, en willen door de vlag hun aanwezigheid ook bevestigen.

Ze wordt ook de regenboogvlag van Tahuantinsuyo genoemd, dat is de Incanaam voor de vier windstreken van het keizerrijk. Het is natuurlijk niet zo dat de Inca's toentertijd een zelfde vlag gebruikten.


De regenboogvlag van Tahuantinsuyo

Geen opmerkingen: