zondag 4 november 2018

Reis naar Peru, dag 2 - in de Heilige Vallei: Hotel Aranwa

Na een meer dan intense dag Lima gaan we weer het vliegtuig in voor een binnenlandse vlucht naar Cusco: zo'n 700 kilometer in een uur en twintig minuten. Dan van de oude Incahoofdstad nog een tijdje met de bus naar de Heilige Vallei, die niet om religieuze redenen zo genoemd wordt, maar omdat ze zo vruchtbaar is.

Daar logeren we in het Aranwa Hotel, een vijfsterrenhotel waarvan de kern een zeventiende-eeuwse hacienda is: Hacienda Yaravilca heette die, een monument uit de koloniale tijd. Het is inderdaad wel wat: stijl en luxe in overvloed. Wel kitscherige reproducties aan de muren, bedden die ook de naam 'edelkitsch' niet verdienen, maar je kunt niet verwachten dat je meteen in het Louvre zit. De toegangshal heeft wel een mooi glas-in-loodraam dat Peru met zijn bergen en archeologische sites oproept.


Peru met zijn bergen en archeologische sites

Op het terrein staat zelfs een kerkje, een kapel eigenlijk. Die moet vroeger gediend hebben voor de gelovigen die op de hacienda werkten of in de buurt ervan woonden. Nu kan ze afgehuurd worden voor society events, zoals huwelijksplechtigheden van de betere stand. Ondertussen is het best een mooi gebouw, zoals je er in de streek nog wel ziet staan. Overigens is ze gewijd aan San Pedro y Pablo.


Voor het torentje hangt op een kruis een kazuifel, met een tegen de regen beschermende plastic erover: ongemeen rijk en prachtig is die, gedecoreerd met tekeningen die naar de plaatselijke bevolking verwijzen, zodat die zich tenminste in het nieuwe geloof konden erkennen. De missionarissen van toen waren best leep!


Schitterende kazuifel met inlandse tekeningen

In de kapel zijn de dikke zijmuren van de ramen beschilderd met vrome taferelen: ik zie een Sint Christoffel die Jezus over een rivier brengt, en Johannes de Doper die met dezelfde jongen aan de wandel is, waarbij aan de staf van Johannes rozen bloeien: wonderen alom! Je kunt ook naar de eerste verdieping, op het koor ben je dan, waar een heus orgel staat, en eventjes verder kun je zelfs de klok luiden. Die heeft een niet zo welluidende ijzeren klank: een mens kan niet alles tegelijk hebben.


Johannes de Doper met de jonge Jezus

Verder voor merkwaardigs in de tuin van Hotel Aranwa: een behoorlijk groot rotsblok dat 'The weeping stone' heet, vooral als het regent, neem ik aan. Of als de gelovigen niet meer ter kerke gaan.


The weeping stone

Ook wel mooi om zien: twee veelkleurige ara's dicht bij een terras. Vooral de linkse maakte enorm veel kabaal: ook niet echt welluidend, krakend en krassend manifesteerde hij zich. Je wist zeker dat hij er was, maar een nachtegaal zingt toch mooier. Maar zoals ik net al zei: je kan niet alles tegelijk hebben.


Ara's: niet echt zangvogels

Geen opmerkingen: