dinsdag 5 juni 2012

Kreta: Knossos II

Ook kenmerkend voor zo'n Minoïsch paleis is het 'theater'. Niet dat daar dan toneelopvoeringen werden gehouden: de etymologische betekenis van 'theater' is gewoon 'een plaats waar iets te bekijken was' - het Griekse woord 'thea' betekent 'aanblik, schouwspel'. In een Minoïsch theater hadden religieuze plechtigheden plaats: dat van Knossos heeft dan ook twee zogenaamde processiegangen. Het zal dan ook wel zo geweest zijn dat de bewoners van het paleis tijdens die plechtige diensten er allemaal bij wilden zijn om het schouwspel te zien. De trappen die er nog liggen, lijken enigszins op tribunes, maar ik vind het nogal twijfelachtig of ze als dusdanig gebruikt werden: de treden zijn daar te laag voor. Waarschijnlijker lijkt me dat op die trappen, die ook al wat hoger lagen, een deel van het religieuze schouwspel werd opgevoerd, zodat iedereen alles goed kon zien. Tenminste: dat stel ik me voor, meer dan beredeneerd giswerk is het ook niet.


Het 'theater' van Knossos: rechts op de voorgrond een deel van de processiegang. Aan de linkerkant, wat op de foto net niet te zien is, lag zo'n tweede gang. Aan de plechtigheden werden duidelijk zeer veel belang gehecht.


Het theater gezien vanaf de trappen: achter de rechtse vrouw de tweede processiegang


Wandschildering van de Processie (kopie)

Ik kan me voorstellen dat met die processies de Moedergodin werd vereerd, en dat er ook behoorlijk wat aandacht ging naar de stier, die voor de Minoërs toch ook een zeer bijzondere betekenis had. Je kunt dat hier en daar nog gereconstrueerd zien: twee uitstekende hoorns, gestileerd weergegeven en goed zichtbaar. Het complex moet er vroeger vol mee gestaan hebben.


Twee gestileerde stierenhorens

En de voorraadkruiken van de Minoërs, die zijn ook wel om u tegen te zeggen: enorm groot zijn ze. Het paleis had veel voorraadkamers, vol met die kruiken heel veel in kon. 'Pithoi' heten die in het Grieks.


Buitenmatige 'tupperware'

En bloemen van tegenwoordig, die zijn er ook, bij de ingang bijvoorbeeld. Een flink uit de kluiten gewassen oleander in bloei is het eerste wat je tegenkomt. Overigens kun je die oleanders in heel Kreta zien: ze zijn prominent aanwezig. Het eiland schijnt bekend te staan voor zijn bloemenpracht, en dat is ook meegenomen.


Oleander à volonté

Geen opmerkingen: