maandag 6 augustus 2012

Vakantie: Damme - Beelden I

Damme moet ooit een redelijk grote plaats geweest zijn, in de tijd dat het de voorhaven van Brugge was. Daar blijft nu niet veel meer van over: toen Brugge achteruitging, was een voorhaven niet meer nodig en Damme werd nog doder dan 'Bruges la morte'. Je merkt dat als je boven op de kerktoren staat, of als je langs de stadswallen rijdt: heel veel weiland ligt er, waar in de bloeitijd huizen moeten hebben gestaan.

De belangrijkste gebouwen vandaag zijn de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het stadhuis. Dat laatste is vijftiende-eeuws en best wel mooi: in de voorgevel staan een aantal beelden. In 1468 trouwen de Bourgondische hertog Karel de Stoute en Margareta van York in Brugge, maar in Damme staan ze als beelden in die voorgevel: Karel reikt haar de trouwring aan, zij steekt haar hand uit om hem aan te nemen. Zo staan ze daar versteend steeds maar te trouwen.


Karel reikt de ring aan ...


En Margareta wil wel

En natuurlijk staat de beroemdste Dammenaar op het marktplein voor het stadhuis: Jacob van Maerlant, 'de vader der dietschen dichteren algader'. Op het einde van de dertiende eeuw schrijft hij een wereldgeschiedenis op rijm, van het eerste mensenpaar tot de regering van de Franse koning Lodewijk IX: 'Spieghel Historiael' heet het werk. Hij heeft er ongetwijfeld geen idee van gehad dat hij een van de belangrijke figuren van de beginnende Nederlandse literatuur is geworden: daar waren die middeleeuwers overigens niet mee bezig.


Standbeeld van Jacob van Maerlant


Miniatuur uit de 'Spieghel Historiael': De schrijver zou Maerlant zelf zijn

In de kerk zijn nog zeldzamere beelden te ontdekken.

Geen opmerkingen: