donderdag 30 juli 2009

Bronzen Soldaat van Tallinn: artikel uit 'De Standaard'

Over de verplaatsing van de Bronzen soldaat in Tallinn heb ik dankzij Google een artikel gevonden uit 'De Standaard' van maandag 30 april 2007. Ik geef het hier gewoon lettrlijk weer.

Bronzen Soldaat heropgericht op militaire begraafplaats Tallinn

Doodskisten Russische soldaten opgegraven - Tallinn

Het omstreden oorlogsmonument, de 'Bronzen Soldaat', dat donderdagnacht werd verwijderd uit het centrum van de Estlandse hoofdstad Tallinn, is verplaatst naar de militaire begraafplaats in de stad. Dat heeft het ministerie van Defensie maandag bekendgemaakt.Het Russische parlement eist intussen dat de Estlandse regering ontslag neemt.

Maandag kwamen leden van het Russische parlement naar Tallinn en spraken met Estlandse parlementsleden in een poging de spanningen tussen beide landen te doen afnemen. Na afloop hielden de Russen en de Esten aparte persconferenties.

De Russische parlementariër Nikolaj Kovoljov zei dat de Russische delegatie de beslissing van de estse autoriteiten afkeurt. Een ander parlementslid, Leonid Sloetski, zei dat de Estlandse regering moet aftreden.

De Estlandse parlementariërs op hun beurt beklaagden zich over een demonstratie die maandag werd gehouden voor de Estlandse ambassade in Moskou. Zo'n honderd jonge aanhangers van de Russische president Vladimir Poetin deelden daar posters uit met daarop een foto van de Estlandse ambassadeur en het woord 'gezocht'.

De verplaatsing van het monument en de opgraving van de resten van ongeveer vijftien gevallen soldaten van het Rode Leger leidden vorige week tot ernstigste rellen in Estland sinds de Baltische republiek in 1991 onafhankelijk werd. Bij de rellen vieelen een dode en meer dan 150 gewonden; in drie dagen tijd werden ongeveer duizend personen gearresteerd. Talrijke winkels, kantoren en woningen werden beschadigd.

etnische russen, die in Estland een derde van de bevolking uitmaken, zien in de beslissing van de autoriteiten om het grad en het bijbehorende standbeeld te verplaatsen een gebrek aan eerbied voor de soldaten die in de strijd tegen de nazi's zijn gevallen. Voor de meeste etnische Esten is het monument vooral een pijnlijke herinnering aan de Sovjet-overheersing. Maandagmiddag waren negen dooodskisten opgegraven. Als de resten zijn geïdentificeerd, worden ze naar de militaire begraafplaats gebracht.

Rusland noemde eerder het verwijderen van het monument uit het stadscentrum 'heiligschennis' en Estland beschuldigde de Russische pers ervan leugens te verspreiden.

Geen opmerkingen: