donderdag 23 juli 2009

Estland, dag 7 - Saaremaa, de vlucht terug


Veroorzaakt technische werkloosheid


De luchthaven van Kuressaare

In 'Kuressaare Lennujaam' (luchthaven van Kuressaare) stijgen wij om 20 over 7 op, om 8 uur zullen we in Tallinn zijn. Inchecken is geen probleem, en wij taxiën voor we het weten naar de startbaan. En met een flinke draai staan we eentjes later weer voor de gate. Dienstmededeling van de kapitein: er is een 'technical problem', maar er zijn 'some solutions', en of we zo lang in het vliegtuig willen blijven. Dienstmededeling 2: of we alstublieft terug naar de gate willen gaan, een 'solution' blijft langer uit dan verwacht. In de gate dienstmededeling 3: er komt een toestel uit Tallinn, dat ons om half elf terug naar die stad zal brengen. een paar mensen vliegen niet meer mee terug, want zij hebben de aansluiting op hun ferry toch al gemist: het harde leven van de toerist!

In de gate zoekt Jasper op zijn laptop naar nummers van de Song Celebration, hij vindt 'Kodumaa', de 'closing song', en laat hem een paar keer horen, en dan gaan we naar de bar, want eten zal nog lang duren, dan maar een pintje drinken. 'Pintje' is ook een eufemisme: een halve liter schenken ze daar. In de kleine bar zingen wij tweeën neuriënd 'Kodumaa', de 'lady in charge' merkt dat, ik stoot Jasper aan en wijs naar haar, en een paar seconden later staat ze - en vrouw van een jaar of 30 - bij ons, vraagt hoe wij dat lied kennen, wij vertellen over de Song Celebration', zij is jammer genoeg niet kunnen gaan: een collega had op het laatste moment nog vrij genomen, zodoende. 'A pity' stellen we gedrieën vast. 'The lady in charge' is verguld door onze belangstelling voor de Estse cultuur en het zangfeest, Jasper zegt dat we van 'Kodumaa' en van 'Mu isamaa on minu arm' de vertaling niet hebben, waarop zij prompt de teksten lied in het Engels zet, wat Jasper dan in het Nederlands opschrijft. De piloot van ons vliegtuig - technisch werkloos is die voorlopig - komt een woordje toesteken en onze drie uur vertraging vliegt voorbij. Een zeer bijzondere ervaring was dat, een van de mooiste van onze vakantie: vliegtuig drie uur vertraging, maar best wat blije mensen.

Om 10 uur 30 landen we voorspoedig in Tallinn, en we eten op de Raekoja plats, wanneer het al wat killer is geworden: het loopt tegen middernacht. Tegen die kilte hebben de Esten ook een oplossing: verwarmde terrassen natuurlijk, en dekentjes die de kouwelijke terrasser rond zich kan slaan. Dekentje voor het tusssenseizoen in feite, en dat is het in Estland wel vaker.

Geen opmerkingen: