dinsdag 31 juli 2012

Vakantie: Blankenberg III - Thonet Meubilair

Het 'Centrum' heeft echter nog meer te bieden: zoals gezegd loopt er op dit ogenblik een tentoonstelling van Thonet meubilair. Bij mijn schoonbroer heb ik al gezien hoe elegant en sierlijk dat kan zijn, en omdat er ook een van zijn stukken staat, moet ik dat gezien hebben. Die Thonet - aanvankelijk dacht ik dat hij een Fransman was, en spelde zijn naam 'Tonnet' - is van oorsprong een Duitser: hij werd in 1796 in Boppard (Rijnland-Palts) geboren en leerde het beroep van schrijnwerker, hij was met andere woorden een ambachtsman. Maar eentje die vooruit wilde. Hij ontwikkelde een methode om hout te plooien, methode die hij later nog verbeterde, en begon op basis van dat procédé meubels te vervaardigen, eerst vooral eenvoudige stoelen, maar met ronde vormen. Op aanraden van de Oostenrijkse kanselier Klemens von Metternich week hij naar Wenen uit, waar hij makkelijker aan een patent voor zijn methode kon komen. En vanaf 1849 begonnen de zaken beter te gaan: de internationale doorbraak volgde in 1851 door en na de wereldtentoonstelling in Londen. Zeer belangrijk was stoel nr. 14 uit 1859: 50 miljoen exemplaren zouden ervan gemaakt worden.


Michael Thonet (1796 - 1871)

Tegenwoordig zijn zijn meubels wegens hun schoonheid zeer gegeerde verzamelobjecten geworden: het Belle Epoque Centrum heeft dan ook het goede idee gehad een tentoonstelling aan zijn werk en producten te wijden, ook omdat ze uitstekend passen in de Belle Epoque. En je ziet niet alleen gewone stoelen, maar net zo goed kinder- en poppenstoelen en -meubels, een stijlrijke schommelstoel, een chaise longue, een wieg voor een flink uit de kluiten gewassen baby, een heel interieur ingericht in de bewuste stijl, ook kapstokken en andere meubelen. Terzijde: die kapstok deed bij mij onmiddellijk het woord opkomen dat we er vroeger voor gebruikten: dat was nog eens een echte 'porte manteau'. 'Kapstok' leek me een te plebejisch woord voor het object: ik heb er helaas geen foto van. Wel van een aantal stoelen, groot en klein.


Stoel nr. 14: een exemplaar van de 50 miljoen

Die stoel combineert eenvoud met schoonheid, en dat is ongetwijfeld de basis van zijn succes geweest. Hij werd zowel als caféstoel, maar ook in huis gebruikt. De rotanzitting is het typische kenmerk van Thonet-meubilair.


Elegante en sierlijke schommelstoel zoals ze niet meer gemaakt worden


Ligstoel - ligzetel zeiden we vroeger - die stijl en klasse uitstraalt


Wieg, duidelijk 'tegen de groei' ontworpen


Poppenmeubeltjes

Thonet heeft letterlijk voor iedereen geproduceerd: ik krijg het gevoel dat in die tijd in Europa elk zichzelf respecterend betere burgerzin Thonet in huis had. De man moet ooit veel geld verdiend hebben: zijn geschiedenis is iets als van kleine ambachtsman tot groot, succesvol zakenman. Hij had dan ook een fabriek of zes, die dan ook nog voor het grootste zelfgenoegzaam waren, zoals we dat over de middeleeuwse ondernemingen leerden: self supporting in het Engels. Zijn arbeiders, en dat waren er veel, woonden in zijn huizen bij het bedrijf. Hij had het tot typisch negentiende-eeuwse liberaal gebracht!


Van groot naar klein, netjes op een rij

Zo is het 'Belle Epoque Museum' met zijn rijke inhoud een van de hoogtepunten van mijn vakantie geweest. Warm aanbevolen.

Geen opmerkingen: