donderdag 11 november 2021

Granada - 1

Na Sevilla en Cordoba doen we vandaag de derde 'must see' aan : Granada en het Alhambra. In de moderne stad, die ook alweer 234.000 inwoners telt, komen we nauwelijks. Wat we willen zien is het beroemde Alhambra: de naam komt van Qalat-al-Hamra, wat 'het Rode Kasteel' betekent, vanwege de kleur van de muren. Dat kasteel is gelegen op een heuvel, waardoor een Moorse dichter het beschreef als 'de kroon op het hoofd van Granada'. De ligging is natuurlijk ook uitermate strategisch: je hebt een uitstekend zicht op de omgeving en eventueel naderende vijanden.

De laatste Moorse stadsmuur

Granada aan de voet van de Alhambra-heuvel

Het Alhambra is wel het mooiste aan Moorse kunst wat ik hier gezien heb: versieringen met Koranverzen, non-figurtieve vormen zoals we ze nog gezien hebben, maar heel dichtbij hier, letterlijk tastbaar.

Non-figuratieve versieringen

Non-figuratief en Koranverzen

In de 'Salon de los Ambajadores' stond vroeger de troon van de kalief. Dat is dan ook een grote indrukwekkende zaal: de ambassadeurs werden geacht onder de indruk te zijn en zich klein te voelen als zij de heerser naderden. Dat is een tactiek die de machtigen der aarde eerder al toepasten, al van bij de Romeinen met hun basilica's, die ook letterlijk koningszalen zijn.

 

De ambassadeurszaal met haar hoge zoldering

Die zaal heeft ook een zeer merkwaardige koepel: die is versierd met 8000 (!) stukjes hout in verschillende kleuren die sterren vormen. Volgens het islamitische geloof staan die sterren op zeven niveaus voor de zeven hemelen die de gelovigen moeten passeren vooraleer ze het islamitische paradijs kunnen bereiken. Het paradijs ligt volgens de islam boven de zeven hemelen, vlak onder de troon van Allah: hij blijft natuurlijk de allerhoogste. Als de gelovige moslim door de centrale cirkel gaat, is hij in het paradijs.

Symbolische voorstelling van de toegang tot het paradijs.

In het Alhambra zie je niet alleen zeer kunstige bouwkunst, maar kun je ook nog bijleren over het islamitische geloof: je krijgt die uitleg van de gids, en je zoekt thuis zelf op wat de betekenis van een en andere is: zo heb je twee keer plezier aan je reis. En de tweede keer is voor hetzelfde geld!

Geen opmerkingen: